Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Historia_de_Portugal_(1279-1415) Morcá Hipófisis_posterior Anadomikan Anos_150_a.C. Holland_(Míchigan) Grémecey Muhammad_al-Senussi Hugo_Gottardi Antología_(album_de_Violeta_Parra) Guerra_de_la_Gran_Alianza Motín_de_Sicilia Historia_de_la_Unión_Civica_Radical:_1903_-_1916 Hewett_Cottrell_Watson Gymnodiscus Miracle_Legion Hassán_II Anemonastrum_biarmiense Angoville_sur-Ay Hidroide Heracleum_sphondylium Avenida_de_andalucia Hato_mayor_del_rey Monasterio_de_San_Pelayo_de_Cevico Antwone_Fisher:_el_triunfo_del_espiritu Holm_Niels. Asparagus_buruensis Montovo Hycleus_sobrina Guerra_de_Sucesion_Austriaca Montge_en_Goele Arciprestazgo_de_Jerez_Sur Movimiento_autonomista_de_Andalucía_Oriental Hematoxilina_acida_fosfotúngstica Muerte_(DC_Comic) Animax Andrónico_Luksic Gronnedal Angeluz Aulo_postumio_albo_(consul_464_a._c.) Antonini Anselmo_Grau Athena_(Oregón) Aulo_verginio_tricosta_(consul_476_a_c_) Asociación_Marplatense_de_Básquetbol Aves_prehistoricas Argumento_de_El_escarabajo_de_oro Mini_Juegos_del_Pacifico_1981 Hisopillo Gukanshō Guerras_de_Yugoslavia Andrea_Forti Misodendraceae Henry_Nottidge_Moseley Huaqueo

html map