Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Hospital_de_Italianos Hajduszoboszlo Astyanax_depressirostris Aniridia Armando_Alanis Antonio_Palafox Historia_de_Chiapas Groton_Long_Point_(Connecticut) Homero_Expósito Atentado_de_la_Sinagoga_de_la_Ghriba Historia_de_México_(Época_precolombina) Arte_de_ingenio_tratado_de_la_agudeza Henrya_barclayana Guerras_de_Religion Idioma_sirio Anthony_Powell Attus_Navius Asentamiento_español_en_Jamaica Avenida_de_Velazquez Ictalurus_pricei Minneapolis_(desambiguacion) Atharva_Veda Guerra_de_Titanes_(2010) Guillermina_de_Prusia_(1774-1837) Arteria_escapular_descendente Idioma_sogdiano Huaynacota Arturo_Daudén_Ibañez Aulacophora_kotoensis Atlético_Caroni Arnold_Henry_Bergier Guru_sikh Minyons_de_Terrassa Hydrocotyle_bulbosa Antonio_Mota Anglo-sajon Mitología_de_Irlanda Australas._Sarcanthinae Anidrytus_comptus Hawthorne,_CA_(álbum) Anti-Edipo Association_White_Star Autódromo_Yaco_Guarnieri Asclepias_filiformis Attila_józsef Hericourt_sur-Therain Hemiancistrus_sabaji Antherura Mithrandir Mosquero_de_pecho_negro Mohnton Asociación_de_Inspectores_de_Educación Asociación_de_Colegios_Britanicos_de_Chile Montaille Atrina_seminuda

html map