Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Alonzo_Potter Almassera_/_Almacera Corteza_(ent) Alfredo_V_Bonfil Coroico Copernicano Ed_Greenwood DNET Cristatogobius_gobioides Cultura_Yamna Diomidis_Kiriakos Cortes_de_Barcelona_(1519) Curriculo_(educación) Almo Distrito_de_Luya_Viejo Crisis_addisoniana Division_social_del_trabajo Dir_(Unix) Delonix_baccal Ed_Kuepper Aleurocanthus_longispinus Edicto_perpetuo Cottage_Grove_(Tennessee) Edificio_Comega Eagle_Mountain_(Utah) Cuerpos_Comunes_de_las_Fuerzas_Armadas_de_España Crossroads_(Stargate_SG_1) Danza_del_pilón Alex_Zisis Cooperacion_Económica_del_Asia_Pacifico Cuenca_del_caribe Alvaro_Morales_Rodriguez Cosmos_521 Despereaux:_Un_pequeno_gran_heroe Amurar Darkest_White Don_Gutierre_de_Cárdenas_y_Chacón Amibiasis Ecorregion_de_agua_dulce_Titicaca Ana_Gabriel De_Havilland_DH.86_Express Digikam Cyril_Maude ERPV Distrito_de_San_José_de_los_Chorrillos Copa_Telmex Corrán_Tuathail Departamento_de_Huila E._164 DoCo Dendrochirus_biocellatus Earendil_de_Gondor Diócesis_de_Gregorio_de_Laferrére Dora_Ibarburu EX-336

html map