Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Juan_Costus La_Hayuela_(Cantabria) Jimena_de_la_Frontera_(Cadiz) La_Besseyre_Saint_Mary Jegenstorf JavaScript_discreto Libro_del_amduat Lengua_pahlavi Jose_Manuel_Muniz_Tubio Lake_George_(Minnesota) Les_Roches_l'Eveque La_esfera_cúbica Juan_Alejandro_Acosta Jurga_Ivanauskaitė Jose_María_Oreamuno_y_Oreamuno Kaiser_Chiefs_(desambiguacion) Johann_Nepomuk_Nestroy Lago_Poso Juliano_(usurpador) Ley_de_Osuna Larissa_Latynina Kasper_Bjørke José_Fajardo_Ladrón_de_Guevara Kristofer_Leirdal Joaquín_Antonio_Barroso_Netto Jean_Marquès-Rivière Jardin_Botánico_de_Estelí Kapricho_S_A. La_ultima_puerta Jorge_Barón Libreto_(desambiguación) Jardin_Botánico_del_I_A_V Linea_A_(Metro_de_Buenos_Aires) James_Anderson_(1739-1809) Lavelle-Locustdale Jara_amarilla Jose_Maria_Paras La_pila Instituto_Colombiano_de_Normas_Técnicas_y_Certificación L_Llorens Julio_Cesar_(opera) Lester_Rodriguez Joseph_Stadler Liberty_(Misuri) José_Maria_Plácido_Caamaño La_Primavera Juan_Ignacio_Pepe_Sánchez La_Barra_De_Dolina Juan_Guerra_Salazar Liga_Nacional_de_Voleibol_1974/1975 Karl_Kraepelin Jesus_María_Satrustegui Juegos_Ecuestres_Mundiales_de_1990 Libération_Nord Lector_de_código_de_barras

html map