Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Parazonio Osamu_Shimomura Paula_Barouh Nízhnyaya_Tura Nordisqui Nombre_de_Nesu_Bity Nicolas_Flano Perchède Opekta Penichrolucanus_copricephalus Orden_de_la_gloria_de_trabajo Notosalpingus_parvulus Poggea Paolo_Salvatore Máquina_de_Newcomen Pilosocereus Pont_de_Levallois_Becon Parti_Quebécois Peter_Beale Peatonal_Sarandi Parthenocissus_dalzielii Piensa_globalmente,_actua_localmente Pinacoteca_Nazionale_de_Bolonia Nina_Hagen Parque_nacional_Huascaran Pietragalla Polícia_de_Seguranca_Pública OCR Neospiza_concolor Núcleo_(apicultura) Paula_Andrea_Betancourt Pedro_Pérez_Fernández_(dramaturgo) Pedro_Ara_Sarria Operación_Causa_Justa Porto_Salvo Plouegat_Guerand Parnasianismo Nexus_4 Paul_(Idaho) Pokemon_Platinum Playa_Fomento NGC_5194 Niels_Henrika_David_Bohr Pieza_literaria Parque_zoologico_de_Baku Noria_de_Falkirk Pauxi Parque_Nacional_Costa_Burrum Pilocereus_alensis PR:LF O_S_H. POMZ Oceano_Pacifico_Norte Neogyna_gardneriana Pastora_Soler_(álbum)

html map