Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Carlos_III Burundesa Carmel_Hamlet Bombardier_CRJ100ER Belladona_de_Andalucía Castillo_de_los_Sotomayor_Zúniga_y_Madroñiz Cazalla_del_Rio Carl's_Corner_(Texas) Carregado Cesar_Chanona Bartolillo Calefaccion_geotermica Blue_Beat Casa_de_Orleans_Borbon Babidi Batalla_del_Vesubio Cassano_allo_Ionio Bielino_wirginia Baurusuquido Cañafierro Carlina_vulgaris_var_longifolia Cedrela_toona_var_stracheyi Castillo_de_Wewelsburg Borinbizkarra Carmen_Purificacion_Penalver_Pérez Bogota_(desambiguacion) Campeón_interino Brookdale Bangana_decorus Botanica_Acta Callionymus_africanus Catalpa_bignonioides_var._kaempferi Cave_Junction_(Oregón) Bolivaria Benito_Durán Baronía_de_Chalandritsa Bellamya_liberiana Bascuñana_de_San_Pedro_(Cuenca) Catedral_Metropolitana_de_Medellín BC_Piscium Barbus_meridionalis Año_1449 Caloto Bryconops_melanurus Casas_Ibáñez_(Albacete) Campeonato_Mundial_de_Biatlon_de_1989 Campeonato_de_Futsal_de_la_OFC_2013 Campeonato_mundial_de_gimnasia_de_1994_(II) CentroCentro Castillo_de_Ahín Caesar_Takeshi Canja_a_doentes Carl_Nyren Bouriege Bambi_2

html map