Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Burro_zamorano_leones Chabanais Catsup Cana_de_limón CV_83 Bank_of_Canada Boissiera_squarrosa_var._glabriflora Bohemundo_II_de_Antioquia Camino_real_de_colima Calcón Bahram_VI Brian_de_Palma Beaulieu-sur-oudon Bolsa_de_valores_de_Bucarest Bernd_hölzenbein Bahrein_Riffa_Club Buques Castro_de_los_Castillejos_(Anguita) Bares_Muy_Notables Bioproduccion Calzontes_Abajo Casteide_Candau Barkeria_strophinx Brachytarsophrys_platyparietus Bergantin_General_Rosas_(1834) Café_Los_Angelitos Cantón_de_Pau_Sur Carlos_Blanco_Escolá Bol._Soc._Esp._Hist._Nat. Batalla_de_las_islas_lípari Centro_histórico_de_Goiás Castillon_de_Saint-Martory Baston_negro Casino_Royale_(pelicula_de_2006) CNN_International Cannariculi Central_termosolar_de_Sanlúcar_la_Mayor Cayado_de_la_aorta Bahía_de_concepción Cabezo_San_Ginés Bryologische_Zeitschrift Banksia_grandis Ch'aaj_K'ik' Canal_cationico Bulbophyllum_moirianum Benigànim Capitulos_de_Stargate_SG-1 Cerrce Barajas_(desambiguación) Castejón Beterrada Cantón_de_Neung_sur_Beuvron Canal_del_bajo_guadalquivir Bosque_Teutonico BarraPunto_com

html map