Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Digitalis_purpurea_subsp_bocquetii EHE E211 Corto_circuito Diskit División_Intermedia_2014 Departamento_de_San_Miguel_(El_Salvador) Dawlatabād_(Fāryāb) De_re_ædificatoria Discografía_de_Lighthouse_Family David_Cardoso Costera_Miguel_Alemán Algemesi E-102 Domicio_Marso Cracinae Cuevas_de_El_Águila Cordeirópolis Duos Dompierre_sur_Nièvre Copa_de_Kazajistán Dryden_(Washington) Deepavali Allochernes_bulgaricus Distrito_de_tayabamba Dieciseis DSM-III Diócesis_Tilarán-Liberia Demostracion_por_Inducción Coregonus_bezola Dictadura_de_Aramburu_(Argentina) Courcelles_sous_Châtenois Convención_de_Dublín Derivacion_Lógica Death_Ramps Déjà_Vu_(cancion_de_Gustavo_Cerati) Cámara_de_Comercio_de_Zamora Amerinus DFF Economía_de_la_ciudad_de_León Dresden_(Ohio) Eddy_Brock Correos ECW_Extreme_Alumni Dào_De_Jing Alpes_Septentrionales_Salzburgueses Cordillera_del_Barroso Criptidos Criterios_de_Evaluacion_de_Seguridad_en_Tecnologias_de_la_Informacion American_Association_of_Variable_Star_Observers Amphicervicinae DaxOS Alfonso_de_Este Diocesis_de_Lugo Derecho_de_tanteo

html map