Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Acueducto_Steenbergen Wayne_(Nebraska) Vénetos_(Galia) Christian_David_Ginsburg Víctor_Damian_Sáez_Sánchez-Mayor Albersia_blitum Colegio_de_la_santa_cruz_de_tlatelolco Aelita_observatorio_espacial Contre_(Somme) Agustín_de_Foxá Condado_de_Forsyth Accion_Nacional_Conservadora Viuz_en-Sallaz Aegilops_echinus Christopher_Juul-Jensen Varennes_(Tarn_y_Garona) Zuleyka_Jerrís_Rivera_Mendoza Xymene_pulcherrimus Violetas_imperiales Aidalai_(edicion_francesa) Clase_Matsushima Ciclo_del_combustible_nuclear Villar_y_Velasco_(Cuenca) Adrián_Beltré Varietal Akita_Shoten Villafranca_montes_de_oca Colegiata_de_Santa_María_(Borja) A_family_matter Zoquillos_(sencillo) Aeropuerto_desierto_de_atacama Combate_de_Curalí Aislada Ciencia_ficción_espanola Agua_gravitacional Clasificación_Internacional_de_Enfermedades_-_10 Yvignac_la_Tour Abenjacan_el_Bojarí,_muerto_en_su_laberinto Xanthostachya Yuncler Consultores Wankarani Claudio_Puga Virtual_Cash Ciempies Acuerdo_de_Atlanta Vrbovec Videojuego_de_rol_en_línea_competitivo Clasificación_de_Conmebol_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_Playa_FIFA_2011 Yami_to_Bōshi_to_Hon_no_Tabibito ChileDeportes Aeróbic_digital Vallon_Pont-d'Arc Clinton_(New_Jersey) Velesa

html map