Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

An_aaq_14 Desiree_Durán_Morales Alianza_Nacional_(Italia) Corporacion_Club_Deportes_Tolima Alogar Cristina_Campuzano Alexandra_Linus Delta_Lambda_Phi Cortes_de_Aragon_(Antiguo_Regimen) E.M.O.Martins Copa_de_Ferias_1965_66 Conversion_análoga_digital Algoritmos_genéticos Alexander_Butlerov Ana_Santos Aloe_perfoliata_var._brevifolia Dina_Paucar Distrito_de_Asuncion Dr_Oetker Darden_Restaurants Copa_del_Rey_de_Fútbol_1926 Darío_Velasquez_Gaviria Edificio_Nuevo_Banco_Italiano Copa_de_Ferias_1964_65 Cristobal_Suarez Convento_de_las_Claras Allison_Scagliotti_Smith Csáktornya Copa_Oswaldo_Cruz Cordillera_Kiso Copa_del_Rey_de_futbol_1980-81 Cuculus_varius Donostia-San_Sebastián_(Guipúzcoa) Costa_del_Oro_danesa Dermatológico_(estación_del_metro_de_Guadalajara) Eagle_Lake_(Minnesota) Denticion_de_leche Dev-C++ David_Coverdale Doménikos_Theotokópoulos Demografía_en_Valladolid Director_musical Alfonso_II_de_Nápoles Despachapastores Distributismo Copa_de_Rusia Diospyros_glutinosa DKC_Piratas Economic_Times Deportes_Atletico_Quindio Economia_mundo Copa_América_1959 Amadeo_III_de_Saboya_Aosta Ecología_Humana Cupania_baileyana

html map