Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cristóbal_de_Oñate_(estación_del_Tren_Ligero_de_Guadalajara) Crenicichla_anthurus Amarantine ELA_(esclerosis) Amaranthus_hybridus_var._acicularis Dicranoglossum_lanceolatum Duns_shire Amilly_(Loiret) Denis_D'Amour Alexis_Flores East_Aurora Dobrivoje_Trivić Cáncer_de_colorrectal Crónica_de_Bernat_Desclot Darío_I_El_Grande Crucifijo_de_benvenuto_cellini Distrito_electoral_de_Blaine_(condado_de_Pierce,_Nebraska) César_Lamanna División_de_Honor_de_la_Liga_Nacional_de_Béisbol_2008 Cosmianthemum Dani_Borreguero Amitayus Dinastia_XII Dictyosperma Disa_crassicornis Alvar_Pérez_de_Guzman Distrito_de_Sommerda Cuellar_(futbolista) Disonante Alpha_and_Omega Copa_Asiática_femenina_de_la_AFC_2010 Allium_odoratissimum Cuminia_fernandezia Cristobal_Landino Alex_Withney David_Jose_Kohon Alejandro_Gangui Dólar_de_Australia Didi_Torrico Dennery_Santa_Lucía Echemines Despereaux:_Un_pequeno_gran_heroe Cylinder Cumbres_Verdes Edgar_Harburg E-400 Discografia_de_Alice_in_Chains Distrito_de_chinon Cuesta_del_Ternero Defensa_Petrov Alien_Ant_Farm Doublemeat_Palace Dinastía_Bellónida Distrito_de_Huarochirí Declaraciones_de_independencia

html map