Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Juan_Crottogini Juan_Arroniz_de_Punzano Johann_Joachim_Kändler Korçe Isella Linda_Vista La_Puerta_(Texas) Jeannie Linea_6_del_Metro_de_Sao_Paulo Kiggelaer John_Edward_Sowerby Jesús_María_Pereda_Ruiz_de_Temino La_Vega_Province Lista_de_motores_de_persistencia La_Higa Lise_Rønne Javier_Jiménez Insulza La_Natividad_de_Nuestra_Señora L'Oeil Javier_Pérez_Andujar Juan_Pablo_Ordunez Isla_Miniang L._A._M._E. Jose_Álvarez_y_Álvarez Joventut_Comunista_del_Pais_Valencià Lewisuchus Jacamara Júlio_César_Santos_Correa Jardín_Botanico_de_la_Universidad_Adam_Mickiewicz Juliana_Top Lincoln_(pelicula) Klokovec Ladislav_Čelakovský Kato_Shin La_Blanquilla La_Trinité-de-Thouberville Jjajangmyeon Lenguas_del_alto_Cross La_Almunia_de_Doña_Godina Lautrec JAVIER_DE_VILLOTA Leptinopterus_paranensis Jurisdicción_Contencioso-Administrativa_de_Espana Ivan_Sunara Karabane Juegos_Olímpicos_de_1972 Jorge_Cerdan_Lara Kayla_Harrison Janelle_Monáe Lider_de_la_oposición_(España) Laboratorios_Clinton Kosmos_1241 Lista_de_lemas_de_estado José_Ignacio_Esnaola_Etcheverry

html map