Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Nikos_Kavvadías Papa_León_XIII Plaza_de_Andalucia_(Algeciras) Nicolas_Pauls Pierre_alexis_ponson_du_terrail Planificacion_Round-robin Perico_gorgicafe Parlamento_Esloveno Ochelata_(Oklahoma) Plecoptera PAICV Photonectes_margarita New_Auburn_(Wisconsin) Pascal_Zuberbühler Mötley_Crue Pasífae_(satélite) Palacio_de_Deportes_Jose_María_Martín_Carpena Palacio_Solitude Musica_lo_fi Paccar NK_Medimurje_Cakovec Pepe_Reina Myles_Campbell Olivilla No_es_pecado Oligosacárido Nine_Lives_(álbum) Pedro_Tellez-Giron_y_Fernandez_de_Velasco Pediocactus_schmiedickeanus Ocupación_policiaco_militar_de_Oaxaca Noirémont Plantación_Isabela Pinus_rupestris Negus NGC_4555 Pedagogía_del_Oprimido Museo_del_Sexto_Piso_en_la_Plaza_Dealey Pico_triédrico O.F.Muell. Ofensiva_"hasta_el_tope" Península_Viedma Pentros Nemacheilus_fasciatus Playa_de_Area Oreochloa Nicté-Há_(Chankom) Parador_de_Alarcon Playa_de_la_Canteria Paxillus_amazonicus Parménides_de_Elea Orden_del_Yugo_y_las_Flechas Perfluorohexano Oleg_Husiev Ortiz_de_Zarate Narrillos_del_Álamo_(Ávila)

html map