Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cymbopogon_rufus Distrito_electoral_de_North_Osceola_(condado_de_Polk,_Nebraska) Degradación_de_Wohl Echinopsis_pelecyrhachis Cora_de_Yayyan Demeter_(satelite) Crisis_de_la_exclusion Cryocolaspis_crinita Cuts_from_the_crypt Cosa_en_sí Duniere_sur_Eyrieux Danza_de_los_espiritus An_Mhumhain Davinópolis_(Maranhão) All_Star_Game_de_la_NBA_1997 Countdown_To_Extinction Driver:_San_Francisco Dionisio_Godofredo Cowboy_(album) Copa_Mundial_de_Fútbol_Sub-20_de_2013 Alto_Abroñigal Demons_(Stargate_SG_1) Economía_de_Tayikistán Disgeusia Copa_CAF_2001 Curtemonomma_ambongoense Ectot_les_Baons Alpes_y_prealpes_de_Provenza Diego_de_Alcalá Cray_X_MP Duff's_device Alvar_Fanez_de_Minaya Alsacia_y_Lorena D_F_S All´_Arrembaggio Cristóbal_Chavez Alfred_Pfaff Cultura_de_Botswana Dibujos_fotogénicos Côtes_d'Armor Diagnóstico_asesinato Denaun_Porter Echinaria Dmitri_Venevítinov Alyssopsideae Alfarb Alto_Boa_Vista Alenia_C_27J_Spartan Distichodus_maculatus Culturas_del_valle_del_Indo Copa_del_Mundo_de_Ciclismo_de_2002 Doomdeath Ecorregión_del_Pantanal Copa_Asiatica Derby_(Kansas)

html map