Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Dampierre_au_Temple Dinastia_Koryŏ Distrito_de_Amuria Cor_Regis Cumorah Dietrich_Muller_Doblies Cyphon_cautus Alfonso_Fernández_de_Palencia Aleksander_Aleksandrov_(cosmonauta) Den_Helder_Seals Alvaro_Cejudo Aleksandr_Motyliov Dono Ana_María_Rabatté_y_Cervi Cristóbal_Balenciaga Downesia_ratana DSM Dinéault Cristovao_de_Moura Danilo_Anton Dmitri_Líjtarovich Crocidura_nigripes David_Kalakaua Dilidrio Cándido_Aviles_Isunza Cromosoma_artificial_de_la_levadura Edificio_Doctor_Angel_Maria_Gimenez Courcy-aux-Loges Dumalneg Echeveria_amethystina Almería_(Biliran) Cumbia_norteña_mexicana Diberara Domingo_de_Toral_y_Valdés Dervorin All_the_Right_Friends Dead_Space_Perdicion Alfredo_Massue Altiplano_de_Túquerres_e_Ipiales Decisión_por_consenso Desierto_de_Rub_al-Jali Cora_de_Fahs_al-Ballut Definicion_de_filosofia Daniel-Joseph_Bacqué Cultura_maori Dragon_(revista) Cucarachero_barrado Donnie_Darko_(banda_sonora) Departamento_de_Seguridad_Publica_de_Texas Diencéfalo Cuatreños Cypripedium_candidum Alexander_Rossi_(racing_driver) Drosera_salina Amaroria_soulameoides

html map