Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Charco_de_marea Ba'ja Catedral_de_santa_sofia_de_Novgorod Cecilia_Cheung Bryonia_cretica_subsp._dioica Cathartocarpus_rhombifolius Callispa_minor Biblioteca_François_Mitterrand Castillo_de_Olite_(barco) Blephariglottis_blephariglottis Catedral_de_Santa_María_de_Tarragona Centaurium_umbellatum_subsp_perenne Cariopside Centaurea_americana Chalceus_latus Béning_lès_Saint_Avold Camilo_Delgado Bandera_de_la_argentina Catedral_de_skara Caucel_(Yucatán) Barbara_Popović Bal_Gandharva Cea_Bermúdez Cenízaro Bourneau Bernart_de_ventadorn Basilica_de_Saint_Remi Calceolaria_biflora Bilogia_de_El_hobbit Borgonovo Carlos_Bouzas Billy_y_mandy Brandsen_(Partido) Campeonato_Sub_20_de_Fútbol_de_la_OFC Begonia_capensis Cathartosilvanus_opaculus CL_111 Casa_Puig_i_Cadafalch Batalla_de_bibracte Bollo_de_crema_hongkones Baskir Bailando_(EP) Bibliotecas_Boost Cebochoeridae Cha_cha_cha_(serie_de_TV) Betfred Bourg_de-Visa Calle_Delancey_(línea_de_la_6ª_Avenida) Bolitoglossa_savagei Bhagavān Bufo_gargarizans Bumerang_(revista_de_Nueva_Frontera) Bloqueo_Naval_a_Venezuela_de_1902_1903 Bolsa_de_comercio_de_santiago Braöov_(ciudad)

html map