Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Aeta AZ_Alkmaar_(femenino) Aciprés Acido_metanoico Vierhapper Concha_de_plata_al_Mejor_Actor X_32 Abipon Volcán_de_Chicabal Aeropuerto_de_Riazan_Aleksándrovo Vermicella Acera_de_Recoletos_(Valladolid) Chiang_Rai_(provincia) Aegaeon_(luna) Achaenops_dorsalis Chascomus_(partido) Clase_Alusafe_1.500-2 Ciudad_de_Panama,_Panama Aguila_bicéfala Clave_compartida Villán_de_Tordesillas_(Valladolid) Viridofita Williams_FW34 Wait_Your_Turn Christian_Sabbagh Codice_Nuttal Vuelta_Ciclista_del_Uruguay_1939 Vladimir_Golubović Zone_of_the_Enders_(video_juego) Abraham_Ortel Club_Deportivo_Esperanza Con_las_alas_rotas Club_atlético_buenos_aires_al_pacifico Wonderland_(álbum_de_Steve_Aoki) Zoyte_International_Auto Computadora_de_sobremesa Vulpes_vulpes_kurdistanica Chatel-Chehéry Yorgos_Kypris Zalema Víctor_de_Capua AXC Club_Atlético_Ituzaingó Colombia_en_la_clasificación_de_Conmebol_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2006 Compañia_de_coleccion Wilmerding_(Pensilvania) Advanced_Planner_&_Optimizer Chelyocarpus_ulei Valentin_Bondarenko Vicariato_Apostólico_de_Bengasi Acanthocnemus_kraatzi Virgen_de_Sonsoles Watakushishousetsu Chris_Burney Yū_Yū_Hakusho

html map