Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Corbillos_de_los_oteros Diccionario_del_español_de_México Diferencias_de_genero_en_el_idioma_japonés Derecho_procesal Digboi DEFCON_(videojuego) Alprenolol De_los_delitos_relativos_a_la_energia_nuclear_y_a_las_radiaciones_ionizantes_en_Espana Dodge_Polara_Coupé Daniel_Fahrenheit Distrito_Municipio_de_Kėdainiai Ducados_(cigarrillos) Dimitrios_Eleftheropoulos Echinopsis_campylacantha_var._leucantha Curtis_Jerrells Aleurolobus_vitis Distrito_de_Maquía Alstroemeria_mutabilis Durgā_pujā Correo_del_Caroni Copa_del_rey_de_tenis Cressac_Saint_Genis E_235 Cucal_rufo Cádiar Coryphaenoides_longicirrhus Amalur Amityville_2 Cyphokentia Dolichandrone Eclipse_total_del_26_de_febrero_de_1998 Dia_del_Aceite_Verdial Dario_Vivas Diario_AS Cosmocaixa Copa_de_Ruanda Amaranthus_pubescens Cubo_de_Siles Dissay_sous-Courcillon Echinocarpus_woollsii Doreski Dartmouth_Time_Sharing_System Dorsales_retiradas_del_fútbol Delphinium_elisabethae_var._eglandulosum Daleri Cotati_(California) Dennehotso_(Arizona) Cortelyou_Road_(linea_Brighton) Cuerpos_cetonicos Danville_(Maryland) Dariya Departamento_Ramón_Lista Disynaphia DFH_2A-4 Echium_italicum_subsp_italicum

html map