Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Aspidka Hookerella Montanas_Bükk Hei Hualfín Avesnes_les_aubert Avenida_espana August_Pi_i_Sunyer Arroyo_de_Mataojo Anales_de_Fulda Hyacinthe_Rigaud Asociado Area_metropolitana_de_Mérida Antonio_Paz_y_Melia Arsegüell Mir_(batiscafos) Ar_234 Hemicordado Gumersindo_Saravia Henricosborniidae Ayuno_de_Godolias Anos_590_a_C Anemone_pavoniana_var._losae Henri_Rouart Arthur_Eddington Awaji_Shuzo Mother_Love_Bone Audi_Allroad_Quattro_Concept Anthicus_strigosus Guerra_del_Futbol Arteria_ileocecoapendiculacolica Hernan_Coronel Huisseau_sur_Cosson Ara_ambigua_ambigua Hyphessobrycon_eques Arroyo_Pindaiti IL_1 Hear_my_plea Idioma_Bolinao Gromón Apio_Claudio_Pulcro_(cónsul_212_adC) Atelopus_tamaense Aspin-Aure Hawthorne,_CA_(album) Historia_de_asia Hymenotheca Mozambique_(cancion) Ayuntamiento_de_Badajoz Antonio_Augusto_Carvalho_Monteiro Guerra_indo-pakistaní_de_1971 Muelle_de_Orsay Huia_(genero) Antonio_Posa_Gonzalez Andrew_Murray_(botanico) Antidorcas_marsupialis

html map