Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estacion_de_Loranca Emblema_nacional_de_Bangladés Facundo_Hernan_Quiroga Fonger_de_Haan El_Siglo_(almacenes) Esqui_nórdico_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sankt-Moritz_1948 Ferran_Martin Eurocódigo Ferrán_Monegal Fair_Tax Episodios_de_Los_hombres_de_Paco Francois_Zourabichvili Embalse_de_bolarque Escuelas_Públicas_de_Detroit Escudo_de_sri_lanka Encantado Embajadores_de_Espana_en_Francia Escuela_Universitaria_Politécnica_de_La_Almunia_de_Doña_Godina Evangelio_de_los_Hebreos Fiesta_del_Sol Figulus_exquisitus Estación_de_Universidad Endecja Fagus_dubia Emilio_Arevalo_Cedeño Filipas El_niño_de_Mâcon Estación_de_San_Esteban_del_Sil Filiberto_Alfaro_Cazares Elecciones_al_parlamento_de_navarra Faro_de_Punta_Dungeness Epopterus_testudinarius Escudo_de_Lillehammer Estacion_Medalla_Milagrosa Emilia_de_poret Estacion_de_tratamiento_de_agua_potable Fluotorneado El_9_Nou El_centro_de_la_comunidad_judia Falanges_medias Federación_del_África_Central Espacio_maximalmente_simétrico Faena Francisco_del_Castillo_(mercedario) Festival_folclorico_el_Gaván_de_Oro El_fantasma_de_Harrenhal Emperador_Tianqi El_Caburé Estación_de_San_Andres_(Cercanias_Malaga) Flecha_Brabanzona Flysur_Lineas_Aereas_de_Andalucia Es_Pujols Escuela_Universitaria_Politecnica_de_la_Almunia_de_Dona_Godina Elecciones_al_Parlamento_de_Cataluña_(2003) El_Señor_de_los_Anillos_(serial_radiofónico_de_1955)

html map