Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Agrostis_pseudoarundinacea Administración_pública_de_Uruguay Vailate Charles_Beil Abadía_de_Saint_Papoul Chiriquí_Grande_(ciudad) Acorazado_japones_mikasa Condicionamiento_de_reflejos Vicente_Luis_Irisarri_Castro Vers_(Lot) Zeugophora_trisignata Wood_River_(Wisconsin) Vicente_Cabeza_de_Vaca_y_Fernández_de_Cordoba A_Lluis_Millet Yiyongjūn_Jinxíngqǔ Viesca_(laguna) Vestibulum_vaginae Zeferino_Gonzalez_Diaz_Tuñon Acrab Ciateaceas A_Walk_to_Remember Aldan_(Saja) Aesernia Vida_y_Salud_Plus Condado_de_Macon_(Illinois) Zeeuws_spek Wire-wrap Vercoiran Citocentro Ciudad_Venustiano_Carranza Christa_Sevika_Sangha Yerba_de_San_Ruperto William_Nicholson_(quimico) Christkind Confederación_del_Rin Chateauneuf_le-Rouge ARV_Almirante_Garcia_(F_26) Abraham_Martinez Al_Fateh_SC Achyranthes_ellipticifolia Adelma_BM_Sinfín Confitillo Cimarron_(Kansas) Agrupación_Independiente_de_Sellent Zaplana Vegas_(album) Chemistry_Tour Aberto_de_São_Paulo_2009_(dobles_masculino) A_j_ayer Vinuela-Rescatado Vinedos_mas_altos_del_mundo Clermont_(Florida) Clarias_teijsmanni Chico_Serra Comidas_típicas_de_Australia

html map