Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Operacion_Emmanuel Omotesandō_hiruzu Partido_Nacional_Rumano_de_Transilvania_y_el_Banato Paraíso:_Canto_Decimoprimero Nagano_Hiroshi N_435 Parque_de_Pedro_Justo_Berrio Operación_Kolbe Nintendo_Software_Technology Objetivo_bikini Ode_To_Oi Parque_Nacional_Puertas_del_Artico Natalja_Estemirova Nuu_chah_nulth Mystus_vittatus Nicoló_de_Conti Nimlot_I Petrilla OKB-301 Orden_de_Frailes_Menores_Conventuales Museo_Modelo_de_Ciencias_e_Industria Nízhniaya_Gostagaika P:RUS Ostracismo Piper_wilsonii Out_Of_Time Método_de_Capurro Onegai☆Twins Museo_Nacional_de_Diseno_Cooper-Hewitt Polexima_lukunguensis Perez_Biscayart Operación_Boleas Obras_de_El_Greco Orden_de_clarisas_capuchinas Poiares_(Ponte_de_Lima) Opuntia_cholla P.Karst. Pantalla_de_fósforo_laser_(LPD) Penón_de_los_Banos Passenger Pierre_Perrin Música_de_las_esferas Nuestra_América Pointe_à_la_Hache Ojo_de_Halcón_(tecnología) Obando_(Filipinas) Negación_de_la_Diáspora Palais Nadežda_Petrović Organizados_para_gobernar Playoffs_NBA_2008 Nafnaþulur Paul_Pierne Operación_Upshot_Knothole Palaeosaniwa

html map