Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Nitay Paralelo_40_Norte Naturalismo_(lingüística) Poli(buta_1_3_dieno) Patricia_Rivas Peso-formula-gramo Museo_nacional_de_Arabia_Saudita Nuevos_Vengadores Pitheculus Parerastria Niños_apropiados_por_la_dictadura Nicolas_Francés Nina_Frick_Asenjo Odilon_I_de_Baviera Natsuki_Takaya Nea_Salamina_FC Perdonar Narita_International_Airport_Corporation Pilatus_PC-9 Pedro_de_pisa Peio_Irujo_Elizalde Neutralización_(fonética) Noah_Beery,_Jr Parotomys_littledalei Nitrogeno_14 Owncloud Navadijos_(Ávila) Nanocompuesto Pakapaka Neue_Mozart-Ausgabe Panthera_pardus_jarvisi Pedro_Braillard_Poccard Pedro_Sainz_de_Baranda_(desambiguación) Passage_(Samael) Paseo_de_Ronda_(Madrid) Orculidae Ossey_les-Trois-Maisons Patriarca_Germano_V Parábola_del_rico_epulón_y_el_pobre_Lázaro Odoardo_II_Farnese Noviembre_de_2011 Pinckneyville_(Illinois) Pablo_de_Lucas_Torres Osvaldo_Bazán Newell's_Old_Boys Parque_Nacional_Tunka Papulias Plectorhinchus_chaetodonoides Pazo Organizacion_territorial_de_Nauru Partido_de_la_Libertad_Individual Orphin Papi_Ricky Pimelodella_elongata Museo_Nicéphore_Niépce

html map