Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Lorenzo_Varoli Melidora Primer_ministro_del_Brasil Micrandropsis Mahaska_(Kansas) Maria_Isabel_González_Meneses_Garcia_Valdecasas MCU Referéndum_sobre_el_estatus_político_de_Sebastopol_de_2014 Luzbel_(banda_mexicana) Rada_(Cantabria) Luisa_Hipólita_de_Mónaco Psusenes_I Lucia_G._Atehortua Gonzalez_Bastias_(estacion) Micrispa_donaxiae Randall_Row Rafael_Medina_Vilallonga Los_Tipitos_(álbum) Lunula_(arqueologia) Maria_Antonieta_de_Borbón_Dos_Sicilias_(1851-1938) Radio_Candela Provincia_de_Camaná Real_Monasterio_de_Santa_Maria_la_Real_de_Las_Huelgas Pulsatilla Pterotropis_erratica Marillion Matilla_de_los_Caños_(Valladolid) Menudo_Yerno Grand_Canyon Pseudophallus_mindii Ramal_Monte_Águila_-_Polcura Ludovico_Geymonat Premio_al_mejor_Baloncestista_Masculino_del_Año_de_la_Ohio_Valley_Conference Millersville_(Pensilvania) Los_Jazmines Rathbunia_deficiens Maria_Isabel_Gea Prehistoria_de_Malta Manuel_Fischer Mi_reflejo Metomilo Pulsa_y_Habla Programa_Inglés_Abre_Puertas Lobulo_polar Pátera_de_Otañes Presión_sanguínea Marcel_Odenbach Los_Manantiales_(Guadalajara) Puerto_de_Algeciras Meronte Mazapuerco Lo_sabe,_no_lo_sabe_(Argentina) Premio_Medalla_de_Oro_Robert_Capa Punta_de_la_Orchilla Raión_de_Romny

html map