Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Peine_de_bruja Postindustrial Poliginia Oligomenthus_chilensis Pemi_Rovirosa N-350 Partidos_judiciales_de_Cataluña Nervus_spinalis Nuestra_Señora_del_Buen_Aire Politica_y_gobierno_de_San_Vicente_y_las_Granadinas Musica_celta Países_Bajos_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Turín_2006 Pajaros_cantores Olegario_de_los_cuetos Partidos_políticos_del_Perú PMA-2 Olalla Naz_Sciaves Paco_Camps_Ortiz Pintura_naturalista Pedro_Roselló_González Ola_de_calor_europea_de_2003 Patagonia_andina Más_allá_del_arco_iris Nahuel_Ruiz Niña_de_día,_mujer_de_noche NGC_300 Nuzonia_amazonica Módulo_Columbus Paramo_de_Frontino Pemolina Pervomaiskoye_(Starominskaya) Paragoomba Paurotis_psilocalyx Natá_(distrito_de_Coclé) Observatorio_Astronomico_de_La_Plata Pepe_Frisuelos Perdida_de_audicion Ototóxico Museo_Maritimo_de_Asturias Pedro_Mendes P300_(neurociencia) Pañales_de_la_Virgen Nokogiri Peyton_Rous Olivier_Grouillard Paul_von_Janko Needle_in_a_Slunk_Stack Oxigenasa Nicolas_Jorga Por_Siempre_Fuerte_(pelicula) Nicola_Zaccaria Paises_nordicos Partidos_históricos_en_Europa_del_Deportivo_de_La_Coruña Noemi_(nombre)

html map