Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Bazar_de_la_Unión Bognor_Regis BAP_Ferré_(DM-74) Centro_Histórico_de_Vélez_Málaga Bosque_laurifolio Caecilia Año_1266 Catáfilo Catalpa_speciosa Carretera_Panamericana Campeonato_Europeo_de_Pentatlón_Moderno_de_2010 Bádminton_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atlanta_1996 Baltasar_Jaime_Martínez_Campañon Cañón_de_90_mm_M1/M2/M3 Caballero_de_lata_de_Chiloé Carex_macra Cedar_Glen_West_(Nueva_Jersey) Casa_de_García_Pumarino Barinas_(Espana) Bernard_de_Tremelay Campeonato_Europeo_de_Judo_de_1987 Campeonato_de_Australasia_1920 Bouvardia_havanensis Banco_Exterior_(Venezuela) Brugmans CCTMA Brassy Candalo_(desambiguacion) Bree_Olson Bolsa_de_bilbao Catara Campeonato_Mundial_de_Balonmano_Masculino_Junior_de_2013 Cardencha Cavajn Calabaza_de_manga Bartolome_marín_fernández Brières_les_Scellés Calcídidos BBC_Radio_1Xtra Bill_Roper Boissonneaua_flavescens Campeonato_de_Wimbledon_2008 Casa_Museo_de_Zorrilla Brimeura_amethystina Cadenas_de_desintegracion Blood_feud Batalla_del_lago_peipus Brunswick_Records Basílica_del_Sagrado_Corazon_de_Jesus Bienvenido Capnoides_aurea_var._occidentale Carmen_Martínez Cephalaria Barrio_gay Catagramma_bourcieri

html map