Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Lista_de_capítulos_de_George_de_la_selva La_Tabaré Isla_de_Santa_Anastasia Instituto_de_Biomedicina José_Antonio_Muñoz_Serrano Leiandra_divaricata J.D._Tippit La_Torresaviñan Liga_Suaba Isla_Brion La_señora_Miniver Juan_de_Balmaseda_(escultor) Lily_Duncan Junta_mecanica La_judía LJ23 Juan_Barragán_Rodríguez La_Dama_Duende Jose_Hernández_Diaz Joaquín_González_Moreno_historiador_y_archivero Julian_Schwinger Isla_Plaza_Sur_(Galápagos) Legacy_(álbum) Le_Palais_sur_Vienne Ligue_1_1964-65 Jasione_perennis_f_megacarpaea Juan_de_dios_jurado Linea_Sant_Marti_de_Provencals-Sant_Joan_de_les_Abadesses It's_not_true Lingo_(concurso_de_televisión) Jordi_Cerdà Isla_Somerset La_Cadiere_et-Cambo José_Addison Islas_Khazar Instituto_de_la_Bienaventurada_Virgen_María Jean_Francisque-Étienne_Martinon Jean-Michel_Charlier La_ciudad_sin_ley Jacinto_Piedra Joel_Asaph_Allen Juan_Giro Kinnikuman_Nisei Jean_Dreville Lilo_(Linux) Jose_Antonio_Pinto Lefranc José_Becerra_Torres Linguística_textual James_Esdaile Krittibas_Ojha Juan_Manuel_Tenuta Jerónimo_Savoldo Juan_Maria_Luis_Ceferino_Cespedes_Vivas John_Michie

html map