Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Claudio_Suarez Confederación_de_Kilkenny Abando_(euskotran) Valparaiso_de_Arriba Acceso_uniforme_a_memoria Christian_Franzen_y_Nisser Villabasta Cincel Wolfgang_Güllich Châtelard Wáshington,_D._C. YAC Condado_de_Norton_(Kansas) Valeriy_Lobanovsky WikiSource Westmont_(PATCO) Comahuesuquidos Aerides_multiflora_var._lobbii Yuyuniz_de_Caso Coeficiente_de_Gini Albaricoque Christine_Johanna_Buisman Citrus_sphaerocarpa Vale_(condado_de_Lincoln,_Carolina_del_Norte) Acacia_giraffae Alan_Knight_(historiador) Villarosa Ciclo_del_combustible_nuclear Vauxhall_Bridge ATypI Zanthoxylum_thomasianum Coatesville_(Indiana) Z_Buffer Citharexylon_montevidense Colchester Cleisostoma_paniculatum Accidente_aéreo_de_los_Andes Confederacion_Intersindical_Galega Aechmea_donnell-smithii Chupícuaro_(Michoacan) Chenopodium_capitatum_var._parvicapitatum Claveles Vaishnavismo_gauḍīya Al-Hallaŷ Clownstep Wilhelm_Pluschow Codex_Athous_Dionysiou Cheli Ciudad_de_Tarimoro Volcan_Aucanquilcha Adherbal_(Segunda_Guerra_Púnica) Zope_Content_Management_Framework Colonia_Santa_Rosa_(Corrientes) Wild_Bill_Hickock APG_III

html map