Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Enckea_sieberi Felts_Mills El_Vesubio_(centro_de_detención) Eduardo_del_Rio_Garcia Esqui_acrobatico_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Nagano_1998 El_Maíllo_(Salamanca) Estacion_de_Vermoil El_retorno_del_Rey_(desambiguacion) Finley_Point_(Montana) Fragata_Sarmiento Estación_de_Winterthur FC_Ysyk-Kol Env F.C._Metalist_Jarkov Federacion_de_Futbol_de_las_Islas_Feroe Embalse_de_Baygorria Federación_Unitaria_de_Trabajadores_Mineros_Energeticos_Metalurgicos_Quimicos_y_de_Industrias_Similares Faucaria_laxipetala El_fantasma_y_la_Sra._Muir Franco_del_África_occidental_francesa Fototransistor El_hombre_invisible_(pelicula) Festival_de_Málaga_Cine_Español Erlkönig Elizabeth_Madden Francisco_Vega_de_los_Reyes Estacion_de_El_Clot_Arago/Clot Elecciones_al_Parlamento_de_Galicia_(1993) FC_95_Bishkek Estaciones_de_Televisión_en_Chihuahua Escritura_espanola_en_el_siglo_XVI Foxfire_(Carolina_del_Norte) Endóstoma Estacion_de_autobuses_de_Zamora Francisco_Bernaldo_de_Quirós_y_Mariño_de_Lobeira Facultad_de_Arquitectura_Urbanismo_y_Diseño_(Universidad_Nacional_de_Cordoba) Estado_de_ansiedad Espectáculo_de_la_Restauración Fiebre_de_la_Tarde_del_Sabado Esfinge_de_granito_de_Taharqo Escila_de_primavera Erythrinus_erythrinus El_color_de_los_sueños FAPP Ekkehard_I Fin_de_la_segunda_guerra_mundial_en_europa Foco_(mitología) Fernando_Rospigliosi Euodia_hupehensis Eduardo_adelino_da_silva Fernando_Contreras_Castro Estado_de_San_Pablo_(Brasil) El_prisionero_de_Zenda Eurypetalum Florindo_(Handel)

html map