Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Puerto_de_Amberes Gran_príncipe_de_Kiev Marietta_Ronsperger Marqus_Blakely Mezieres_sur_Seine Premio_Grammy_por_Grabación_del_año. Marijaia Mammillaria_donatii Protocetus_atavus Makaveli Ratoncillo Mazatepec Meteoro_(pelicula) Lutreolina Los_años_que_vivimos Metodo_del_ritmo Lumpemburguesia Gomara_(Soria) Léon_Scieur Provincia_de_Jaen_(Espana) Manuel_del_Moral_Fernández Messe_Frankfurt Maranon_curazao Rachel_Fury Pórtico_de_Octavia Psicologia_comunitaria Proclamacion_de_la_Republica_portuguesa Proyección_de_Peter Primera_Dama_de_Venezuela Gran_Premio_de_Bélgica_de_1973 Luis_Noya Menetru_le_Vignoble Lola_Johnson Mezquita_de_Ibrahim-al-Ibrahim Red_de_Ferrocarril_Industrial_de_Rio_Turbio Grafton_(Ohio) Manco_Castro Prosaurolophus Manuel_Solís_Palma Maria_José_Martínez_Sanchez Marc_Gomez Middle_River_(Maryland) Raiz_doceava_de_dos Ray_Bolger Luis_Angel_Caffarelli Marcos_Rodríguez_Leija Rabo-ita Premios_Independent_Spirit Maria_La_Mica Martin_Cortés_Zuniga Masacre_de_Trelew Living_in_Oblivion Mar_del_Sur Pyrostegia_acuminata Reaccion_de_Belousov-Zhabotinski

html map