Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Herzeleid Grigori_Chujrái Modelo_profesional_(modas) Auchy_les_Hesdin Hospital_de_la_Universidad_de_Oslo Asociacion_Gallega_de_la_Lengua Hoy_te_dejé_de_amar Archipielago_de_Nordenskiold Mundialización_democrática Herrera_(Sevilla) Heleno_Sana Hans_Bourlon Anselmo_Sule Area Ariel_Dorfman Ministra_de_la_Mujer_y_Desarrollo_Social_del_Perú Arenga_(desambiguación) Municipal_Iquique Mitchell_F_Hepburn Morphosphaera_peregrina Aparine_borealis ITunes_Live_from_SoHo Anidamiento_(computación) Autocoitus Armée_Secrete Anna_Tunnicliffe HIP_28393 Hernan_Ruiz_Jimenez Asowano HAT-P-12_b Hamaikabat Monforte_(Aragón) HC_Dynamo_Moscú Movimiento_rectilíneo_uniforme Arteria_coeliaca Ibrahim_al-Jaafari Arzobispo_de_Santiago_de_Compostela Mortadelo_y_Filemón_El_caso_del_senor_probeta Mosteiro_(Oleiros) Aruacos Helianthemum_canum_var._lusitanicum Hard-coded Autorizacion_de_seguridad_Q Arte_olmeca Astratotermes Ica_Novo Anoectochilus_lowii Hr. Ibrahim_Babangida Hydromystria Ho_(hiragana) Montenegro_(Brasil) Asteráceas Atapulgas Asociación_de_origen

html map