Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Matthiola_albicaulis_var._alaica Presa_y_pantano_de_La_Cohilla Los_Veteranos_II Miguel_Ocón Racha-Lechjumi_y_Kvemo_Svaneti Mark_St_John Luis_Clemente_Pouthier Real_Sociedad_Geografica_de_Espana Live:_With_Teeth Los_Sims_2_noctambulos Radiotelevisión_de_Bosnia-Herzegovina Magical_Canan Maria_Gabriela_Moreno_Bonilla Prunus_emarginata Puerto_Armuelles_(corregimiento_de_Barú) Regla_de_oro_de_Fermi RegExp María,_reina_de_Escocia Péter_Csaba Principio_de_conservación_de_la_energia Masa_critica Mahonia_tikushiensis Marcillac Matemática_combinatoria Maximo_de_Alejandria Raúl_de_la_Fuente Maria_Jose_Hoffmann_Opazo Realidad_complementada Reciclamiento Meroscalsis_radiata Provincia_de_Adrar Pujada_De's_Guell_a_Lluc_a_peu Malojillo Rabi_Moshe_Arragel Pueblo_vándalo Me_acompaña_Cupido Pouteria_mammosa Rebelión_tuareg_de_los_años_1990 Puy_Saint-Gulmier Prober Martín_Dihigo Lorca_Deportiva_C._F. Redonda_(animal) Pérignac_(Charente) Rabobank_Continental Luis_Rivera_(deportista) MLH Maestro_de_Obras_de_la_Corona_en_Escocia Miguel_Ángel_Roca Marmato_(Caldas) Recicourt María_Calle_Williams Gran_Premio_de_Alemania_de_2000 Primera_Division_de_Chile_1948 Rapture_of_the_deep

html map