Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.discitur.na-czlowiek.ostrowiec.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.gloriam.na-czlowiek.ostrowiec.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.krambe.na-czlowiek.ostrowiec.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ernst_Moriz_Kronfeld Francia_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1978 Ethesia Elecciones_Autonómicas_de_la_Comunidad_de_Madrid_de_mayo_de_2003 Francisco_javier_de_nebra Eremocosta_montezuma Enriquez-Ominami Escritura_meroítica Fiat_Suape Estado_de_Rio_Grande_del_Sur Estación_Saladillo_Norte Erwin_Vaca_Pereyra Eucalyptus_baueriana Florian_Kringe Felipe_Sevilla_del_Rio En_vivo_desde_el_corazon_de_México El_Mejor_Show_de_Cáncer_de_Seno Estación_Carlos_Spegazzini Eremochelis_truncus Empusa_(desambiguación) El_cielo_se_equivocó Energia_relativista El_Álamo_(desambiguación) Eyring Eurovision_Song_Contest_2011 El_Porvenir_(Panamá) Fernando_Gonzalez_(deportista) Flash_Forward_(serie_de_televisión) Eletica_rugiceps Frank_Cooley El_dia_del_Sol_negro_parte_1:la_invasion Estatuas_más_altas_del_mundo Francesc_Domingo_i_Segura FR_F2 Facultad_de_Teología_de_Cartuja Fotografía_de_glamour Egri_F._C. Eduard_Eversmann Epistola_Christophori_Colom Fiscalia_Nacional_Economica_de_Chile Estanzuela Ferndale_(Pensilvania) Emisión_de_sincrotón Elacatinus_nesiotes Facultad_de_Ciencias_Contables_de_la_UNMSM Educación_mixta Escuela_Tecnica_Superior_de_Ingenieros_de_Caminos,_Canales_y_Puertos Felipe_de_Flandes Estación_de_Baños_de_Molgas Faro_de_Cap_Blanc Efren_Fernández_Carrión Eugenio_Cangrejo Eduard_Calvet_i_Pintó Elecciones_legislativas_de_Portugal_de_1983 Enneapterygius_atriceps

html map