Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Kinsley,_David_R. Jean_Sarrailh Karl_Grüne James_Beck_Gordon La_Isla_Bonita_(canción_de_Alizee) La_Queue_les_Yvelines Libertad_de_Sunchales José_Ángel_Leyva Las_Ventas_de_San_Andres John_Muir John_Gort Jake_Heggie Juan_Ramos_Camarero Labarnas_II Juan_Manuel_Guilera La_fuga L'Abergement-Clemenciat Lalande_21185 Konica_Minolta_Holdings,_Inc Levering José_Agustín_Cenzual_Coca Jeonbuk_Hyundai_Motors_FC Ledas-et-Penthiès John_Ashley_Soames_Grenville Jonathan_Alexis_Perez Leonid_Massine Le_cantatrici_villane La_Virgen_del_Camino_(León) Julio_César_Porcile La_unión_(montevideo) Isla_Greenwich Isla_de_San_Antón_(Coruña) Liga_profesional_de_fútbol_de_canadá Krabat Jesus_Maria_Lacruz_Gomez Kore_ga_Watashi_no_Goshujin-sama Jorge_Treviño_Martinez Jacob_Appelbaum Integrales_Triples Isocarboxazida José_María_Sánchez_Carrion Jordi_Garcia-Candau Jesús_Segura Lenguas_de_escocia Intercambio_Internacional_por_la_Libertad_de_Expresion La_Llama_Doble Kennedy_(Alabama) La_Boissiere Juan_Ignacio_"Nacho"_Abarca Jardin_Botánico_de_la_Universidad_Rey_Saud Kaporeth Las_crónicas_de_Narnia_(libro) José_Francisco_Peña_Gomez José_Gabarain Ise_Shinkuro

html map