Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

WP:FAQ Chitonoidea_persica Virgen_Gorda Zarate_-_Campana A_c_sm Clubes_españoles_ganadores_de_competiciones_nacionales_y_competiciones_UEFA Visión_(genero_literario) Agricantus Cobitis_squataeniatus Agonita_unicolor Aeropuerto_Juan_Pablo_Pérez_Alfonzo Valeria_Golino Wario_Land_Super_Mario_Land_3 Chengdu_F-7 Conferencia_norteamericana_de_organizaciones_homófilas Albufera War_Horse_(obra_de_teatro) Adriana_Francesca_Lima Aeródromo_de_La_Calderera Volkswagen_L1 Chinese_Basketball_Association Windows_Preinstallation_Environment Compromis_pel_Pais_Valencià Cohino_(Cantabria) Víctor_Cordero_Flores Cipo-imbé Aerodromo_de_Joryey-Vyer Aizen_Sosuke Ajenjo_comun Compuesto_aliciclico World_War_Three_(Doctor_Who) Clematoclethra_pachyphylla Aire Abadía_de_Saint-Sever Vintila_I._C._Brătianu Consolidated_b-24_liberator Washingtonia_sonorae XEROK_AM Aeropuertos_del_Perú Varig Cofradia_de_Nuestro_Jesus_Nazareno_de_Úbeda Verrucadithella_sulcatimana Velars_sur-Ouche Vela_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Paris_1924 Cincografía Vaccinium_uliginosum_var_nana Chickrassia_nimmonii Condado_de_Sioux Adrián_Campos Warrock Vilanova_del_Valles Víctor_Añino_Bermudez Acqua_Fragile Vairocana Valor_numerico

html map