Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Primera_División_de_Egipto_2013 Pseudocophora_inornata Lucas_van_leyden Magach Green_fireballs Marcos_Diniz_Daniel Rambla_de_Ferran_Estación Manuel_Rosas_Sanchez Lucho_Gonzalez Quimiolitotrófica Gouy_(Aisne) Region_Rin-Ruhr Gran_Premio_de_Sudáfrica_de_1977 Recepción Michele_Bartoli Manuel_Veiga_(lingüista) Recombinasa_Tre Lobero_Irlandés Reacción_de_hidratación Memorial_Address Gradacion Prosmidia_hastata Radio_Television_Andaluza Mashinostroyéniye Gonzalo_Galán Microsoft_XENIX Lonchocarpus_nitidus Lorenzo_Nueve-Iglesias_Roland Marañuela Mercado_del_Carmelo Mecina-Tedel_(Granada) Lorca_Deportiva_C._F. Presidio_perpetuo Good_Bye,_Lenin!_(banda_sonora) Presa_de_Ricobayo Provincia_Santiago Mariana_Ximenes Miguel_Roca_Junyent Marquesado_de_Santa_Lucia_de_Conchan Mercado_de_abastos_de_Burriana Pļaviņi María_Luisa_Roldán Raión_de_Pohrebysche Radulec Pseudorupilia_sola Quimarán Meseta_Lago-Naki Lowbrow Raul_López_González R_(jeroglifico) Gran_Premio_de_Canada_de_2005 Rectangulo_canadiense Godofredo_de_Saint_Omer Randolph_Lycett Pueblozon

html map