Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Líquido_Intersticial_o_Tisular Quentin_Westberg Malus_floribunda Químicas Gran_riada_de_Valencia Marta_Baldo_Marin Presidente_del_Gobierno_(España) Malang Ragusa_(Croacia) Gold_Coast_United_F.C. Mancomunidad_de_Municipios_de_El_Temple Mantorville_(Minnesota) Mercedes_de_acosta Macedonia_Oriental_y_Tracia Psaltria Gran_Principado_de_Hungria Menzel Lunar_New_Year_Cup_2005 Prádena_del_Rincón Meseta_de_Ronda RSS_de_Kirguistán Masturbatoria M_Joseph_Sobran,_Jr. Pêra_Rocha Milan-San_Remo_2007 Mario_Maya Lizzy_Caplan Mammillaria_disciformis Michay_rojo Mercedes_Doménech Gorbachov Luis_García_Huidobro_Aldunate Provincia_de_Sudermania Mantua_(Utah) Maria_Jose_Poves_Novella Puerto_Esperanza Lolikon Los_Fayos Martin_John_Freeman Reginald_Innes_Pocock Los_Trinitarios Lobo_marino_de_las_Galapagos Gold_(álbum_de_Kiss) Grady_Tate Manón Pseudopilocereus_nobilis Lo_mejor_de_.._Azrael_(album) MWCR Records_NBA Quimica_computacional Lucio_Aneo_Floro M_L.C. Presidente_del_Congreso_de_la_República_del_Perú Primeras_Ascensiones Marquesado_de_Villarias

html map