Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Zil_130 Condado_de_Travis_(Texas) Codigo_ofuscado Valle_de_Klodzko Condado_de_Bucks_(Pensilvania) Comite_de_las_regiones_UE Cleruquía Cigarrillo Abel_Valenzuela_Sala Ajenuz_de_jardín Charles_Demia Acorazado_Kirishima Xunta_pola_defensa_de_la_llingua_asturiana Clasificacion_de_Conmebol_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1998 Columellia Yema William_Braunstein Achille_Harlay_de_Sancy Chèvreville_(Oise) Clasificacion_de_CONMEBOL_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1978 Abelitas Clematis_hakonensis World's_Columbian_Exposition Chinche Clima_atlantico_en_España Abejaruco_cabeciazul Wolka_Kokosia Velódromo_de_la_Barra Valery Congresos Cigala Zubieta_(Guipúzcoa) Comprension_del_lenguaje Agea_hedionda A_N_Kolmogorov Cocina_castellano-manchega Academia_de_Nobles_y_Bellas_Artes_de_San_Luis Vuelta_a_Occidente Afro-dite Colgando_en_Tus_Manos Clase_Caio_Duilio_(acorazado_1913) Vírgen_del_Socavón Yitson_Lameda Vereda_el_Chochal_Caicedo_antioquia Congregacion_de_la_Misión Vågå Zubat_(Pokemon) Walter_Ader Charente_(río) Victor_Hernandez Consenso_Popular Veneziamestre_Rugby Comarca_de_Asón_Aguera Wili_Montesinos Cinquecentina

html map