Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Atta Asociación_de_Fútbol_Chipriota Hidruro_de_litio Angulo_de_fricción_interna Aviñonet_de_Puig_Ventós Auriculella_pulchra Anillo_del_Juicio Aurora_Bernáldez Asiriologia Arthroleptis_schubotzi Gymnocalycium_loricatum Hermione_sexlobata Miranda_(Tappi_Tíkarrass) Arcabas Hyphaene_goetzei Monumento_a_los_cinco_héroes_nacionales Hipolita Helga_Maria_Swartz Gustavo_Pittaluga_Gonzalez_del_Castillo Hipocicloide Arroz_hayashi Hortezuela_de_Océn Happy_Tom Andrés_Gonzalez_Déniz Guerra_quimica_y_bacteriológica Aragosaurus Identity_(programa_de_TV) Hispano-bretón_(caballo) Hípica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Múnich_1972 Aubertia His_'n'_Hers Hajduboszörmény Anfipático Angues Aporostylis_bifolia Historia_de_Puzol Higglytown_heroes Gruta_de_bossea Grupo_de_los_20_(países_industrializados) Monica_Azón Asamblea_Nacional_de_la_República_Srpska HD_144432 Habenaria_fimbriata_f_mentotonsa Antonio_Borruto Arturo_Alessandri_Palma Andrófagos Angel_la_Riva Monasterio_de_Santa_María_de_Bujedo Arenques Antonio_Castellanos_Basich Harper’s_Bazaar Hippocampus_kampylotrachelos Axillaria Historia_de_la_Puerta_del_Sol Ascidacea

html map