Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Abanto_y_Ciervana_-_Abanto_Zierbena Vivianne_Morales_Hoyos Charrismo_sindical Confederación_Brasilena_de_Basquetbol Vaca_y_Pollo Clase_Seawolf Concejales Conceyu_Astur Ahistoricismo Chodov_(distrito_de_Sokolov) Chiche_Duhalde Chone_(canton) Chris_Wolstenholme Vauxhall_Meriva Cimón Abe_Knoop Compacta_de_sistema Acceso_a_los_servicios_de_salud Valladolises Villar_de_vildas Conferencia_Episcopal_Chilena Washington_Beltran_Barbat Cliff_Ellis Walter_Anibal_Acevedo Aeropuerto_de_Santa_Maria_(Azores) Acer_opalus_subsp._granatense Claire_Croiza Verga_(mástil) Conde_palatino_del_Rin Christophe_Colomb Chthonius_amatei Zeberi Colibrí_de_cuello_castaño Zenón_de_Citio Yal_chico Colina_Aukstojas Villers-Canivet Wason_Rentería Clarence_Finlayson Christopher_Polhammar Compton_USD Academia_Nacional_de_Ciencias_de_Cordoba A_N_D_A Al-Ittihad_SC_(Wad_Medani) Actinodontidae Villanueva_y_Paragis Valdespina Zona_Creativa Agonita_incerta Valoración_urbanística Acumulacion_por_desposesión Aeroclub_Chañar_Ladeado WhoCares World_Programming Ciencia_básica

html map