Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Coelorinchus_maculatus Conciertos_para_piano Wolfsburg Club_Deportivo_Universidad_de_San_Martín_de_Porres Valuéjols Aceite_de_laurel_volátil Vitamina_M Ziegfeld_Follies Aeropuerto_de_Chesterfield_Inlet Adoración_a_los_arboles Club_Puerta_Cero Club_Deportivo_Cayón Vino_italiano Younes_Kaboul A_lluis_millet Club_atletico_basáñez Zodíaco_de_Dendera XXx Chaveta A_d Adinodus_pattersoni Contigo_o_sin_ti Conjunto_folclorico_Cuncumén Viudita Zamba_de_Vargas Valverde_(Alfandega_da_Fé) Chromis_atripectoralis Chevenon Chevrolet_Luv_D-Max Constitución_de_Aruba Xosé_Manuel_del_Caño Adonia Comuna_de_Antártica Agios_Efstratios Yakovlev_Yak-16 Condado_de_Hubbard_(Minnesota) Valdunquillo Acción_Global Xenomela_belousovi Aeropuerto_de_berens_river Conector_dock Videojuego_de_peleas ZA-12 Vicente_Solorzano_Sagredo Abies_yuana Cinta_de_Möebius Community_Shield_2009 Claveria_de_Misamis Valeriana_longiflora_var._paui Affoltern_am_Albis Vuelo_858_de_Korean_Air Adriano_Pappalardo Aeropuerto_de_burgas Virginie_Ledoyen Chatelus_Malvaleix

html map