Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Aubonne Anna_Laetitia_Barbauld Historia_de_Ricky Guerra_israelo_árabe_de_1948 Asphodelus_albus_subsp_ramosus Mironidas Apw Morbegno Antropología_estructural Higher_Ground_(serie_de_television) Arnaldo_Ochoa_Sánchez Groupe_Bull Hújiāo_bǐng Ministerio_de_Ambiente_Energia_y_Telecomunicaciones_(Costa_Rica) Montenegro_en_los_Juegos_Olímpicos Argumento_de_la_Trilogia_de_Bartimeo Apophylia_demeyeri Heteropetalum Hanuch Montcy_Notre_Dame Avenida_cristobal_colón_(talcahuano) Aucula Heineken_Cup_2004-2005 Area_metropolitana_de_Medford Henrya_imbricans Arao_colombino Aureil Moglia Artilleria_naval_de_la_Armada_de_Chile Munchenstein Miriquiná Ananas_microcephalus_var._robustus Anisobrotica_notaticollis Haakon_V Angel_Casimiro_de_Govantes_y_Fernandez Hell's_Kitchen Monumento_natural_Piedra_del_Cocuy Grottesca Halldórr_skvaldri Annie_Hunter Hilma_af_Klint Ataques_del_11_de_septiembre_de_2001 Ano_193_adC Archipielago_de_San_Andres_y_Providencia Apolonia_(Albania) Idioma_wayúu Herman_Goldstine Hamill Arico Hospitalarias_del_Sagrado_Corazon_de_Jesús Gueldre Anacyclus_valentinus_subsp._prostratus Guillermo_de_Orange_(palomo) Herbert_Spencer Multinucleo

html map