Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ramón_Rodríguez_(político) Raul_de_la_Fuente Mayra_Couto Manuel_José_Irarrázabal_Larrain Marisa_de_Leza Luma_strigosa M'bami Gregorio_Lavilla Michael_Walden Produccion_cinematográfica Marti_(Cuba) Preaireacion Prosmidia_vicina Quiestede María_Marta_Serra_Lima Provincia_de_Al_Hudud_ash_Shamaliyah Maria_Isabel_Moreno_Allué Massello Logica_libre Lucio_Urtubia Maria_Jose_Quintanilla Razz_(poquer) Marie_Tussauds Lorenzo_Montero_de_Espinosa Goldarrán RadioAstron Proc._Roy._Soc._Edinburgh Magic:_el_encuentro_(tipos_de_mazos) Puissalicon Greg_Valentine Miguel_Ángel_Santoro Los_ositos_carinositos_II:_una_nueva_generacion Maquina_termica_Carnot Mauregard Proyección_Ortogonal Pseudochthonius_beieri Grammatophyllum_leopardinum Regimiento_N_º_36_de_Infanteria Quebracho_(película) Mihăilesti Lori_variegado Manuel_María_de_Gortazar_Munibe Pothomorphe_umbellata Queso_Cotija Megalognatha_montana Love_Gun_(álbum) Mikoyan-Gurevich_MiG-17 Ramésida Midiaju_Fríu Lobos_UAD_de_Mazatlan Mars-sur-Allier Maracaibo_15 Maria_Antonia_de_Kohary QBO Massimo_Taparelli

html map