Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Juan_Bruno_Zayas Literatura_iraní Lauro_G_Caloca Kon_tiki_(expedicion) JOnAS Isovol Juan_Jarpa_Caamaño José_Bonifácio_(São_Paulo) José_Miguel_de_Prada_Poole Kbool Jorge_Capitanich Letras_cusquenas José_Abella Letrero_de_neón La_barraca_(película) La_ambiciosa_(pelicula_de_1955) Lago_Eltón José_Maria_Achá_Valiente Kurze_Pause Literatura_de_Bulgaria Josep_Galan_Castan L_A_V._Venta_de_Banos_Leon-Asturias Jose_Maria_Rubio_Peralta Lisaea La_enciclopedia_británica Kyou_no_5_no_2 Jesus_Manuel_Santiago Isla_de_Carmen Jose_Azpiroz La_1_(TVE) José_Manuel_Lopez La_pregunta_sin_respuesta LPC Jean_Daniel_Cadinot Jose_Martínez_de_Hoz Lagun_Air Jorge_Antonio_Serrano_Elias Lalo_Grosso Jabonera_blanca La_Poitevinière Jose_Maria_Garate_Córdoba José_Suárez_(actor) Kevin_(nombre) La_Palma_(Isla,_Espana) Jorge_Reyes_Graterol John_Light José_Luis_Cademártori_Invernizzi IrOBEX La_Chapelle-Palluau Instituciones_tradicionales_espanolas Inversión_térmica Institut_International_de_Sociologie L_O.V.E. José_Antonio_López_Guerrero Lista_Ramsar

html map