Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rufino_Zado Ricardo_Pérez_de_Zabalza_Goytre Muralla_íbero-romana_de_Illunum Gestión_de_riesgos Municipio_de_Ottawa Turismo_en_el_peru Rocas Goaty Tres_pilares_de_la_Union_Europea Renacentista_(desambiguación) Rochefort_en-Terre Iglesia_de_la_Dormicion_de_Maria_(Tărgoviste) Robotech_II:_Los_Centinelas Fuerza_Aerea_de_Bulgaria Remo_en_los_XXI_Juegos_Centroamericanos_y_del_Caribe Gnathium_politum François_Loree Rochambeau Municipio_de_Tolimán_(Queretaro) Untitled_1_(a_k_a_Vaka) Munyurangabo Incidente_Flagstaff Municipio_de_Wayne_(condado_de_Noble,_Ohio) Rocca_Busambra Munogrande_(Ávila) Municipio_de_Franklin_(condado_de_Lee,_Iowa) Municipio_de_Wills Trévilly Turtur_afer Rey_del_bosque_gris U_Fv1992;157 Romendacil_I Rodolfo_Felix_Cardenas Roman_Jebavý Municipio_de_Coulee_(Dakota_del_Norte) Render Funcion_entera Río_suquía Iglesia_de_San_Francisco_(Tunja) Iglesia_de_Nuestra_Senora_del_Mercado_(Serón_de_Nágima) SYLK Municipio_de_Prairie_Creek_(condado_de_Logan,_Illinois) Upper_Boddington Roberto_Esposito USS_Helena_(CL_50) Uzbekistán_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Lillehammer_1994 Municipio_de_Garfield_(condado_de_Dickinson,_Kansas) Igor_(desambiguación) Gene_Siskel Iglesia_de_San_Benito_el_Viejo_(Valladolid) Ricardo_Iniesta Fuentes_(desambiguacion) Frente_del_Mediterráneo Río_Verde_(San_Luis_Potosí) Get_Your_Gunn

html map