Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Ibones_de_anayet Guerra_Galacia Hospital_de_San_Vicente_de_Paul Henry_G._Jones Argal_Huesca Antiguo_Régimen_en_Francia Grumman_F2F HD_5394 Herkulessaal Anemone_albiflora Heladico Milt_Dunnell Hazumu_Osaragi Houston_Cougars Moñito Moustier-en-Fagne Grupo_E_de_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2014 Arciriacianina_A Guillermo_II_de_Württemberg Henochilus Anforas Hurt_(Virginia) Antoni_Sesé Modo_Anular_del_Sur Mosaico_de_Penrose Movimiento_Apostólico_de_Schoesntatt Asonada_de_alzaga Aureliano_de_Arlés Antoni_Pujadas_Mayans Armin_Mueller_Stahl Association_for_Symbolic_Logic Monasterio_de_Nuestra_Senora_de_los_Angeles_de_Tolono Artemisia_elegans Grumman_Hellcat Guájar_Alto Historia_de_Filipinas Anton_Vorobyev Gábor_Csupó Hunting_High_and_Low_(Deluxe_Edition) Asociacion_rosarina_de_futbol Antonio_Fernández_Rojo_y_Alcalde Anselme_Gaetan_Desmarest Antonio_Arias Artigas_Sportivo_Club Avenida_Irarrázaval Anthonis_Mor_Van_Dashorst Arresto_y_asesinato_de_Ngo_Đinh_Diệm_Jean_Baptiste Avicultura Güttingen Asier_Polo Movilidad_Social Antonio_Orejudo Gruta_de_cristal Anos_1400 Idioma_jeru

html map