Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Flexion_(ingeniería) Euphorbia_media_var_bashawei Festival_de_Música_Española_de_Cádiz Fontaine_en_Bray Fenouillet_(Alto_Garona) Etrépilly_(Sena_y_Marne) Estación_de_Rovaniemi El_che_guevara_en_la_cultura Exosoma_ornatum FLV Elecciones_europeas_de_1984_en_Belgica Estadio_San_Nicola Expedicion_al_Tibet_de_Ernst_Schafer Feria_Internacional_del_Libro_de_Miami Francisco_Maria_de_Baviera El_genesis_de_Superlopez El_Honorable_Congreso_de_la_Nación_a_los_Combatientes Escenas_de_la_vida_de_la_Virgen Estación_de_Benalmadena_Arroyo_de_la_Miel El_albanil_herido Eva_Transportes Ejército_del_Aire_español Eusebio_Caceres Electrolinera Estación_Garupá El_dia_que_murió_la_música El_ingenioso_caballero_don_Quijote_de_la_Mancha Fiat_500C_by_Gucci Enrique_de_Valois_Longueville Fl._Afr._Austral._Ill. El_Torreon Elecciones_legislativas_de_Mongolia_de_1969 Estación_Terminal_de_Ómnibus_(Buenos_Aires) Forma_de_transición El_Sheriff_King Enrique_II_el_Piadoso Estación_de_Paris_Saint-Lazare Eugenio_P._Baroffio Escudo_de_Galicia Elecciones_estatales_de_Sonora_de_2009 Entidad_de_certificacion Esteban_Andres_Suárez Facultad_de_Ciencias_Politicas_y_Sociales_(UNAM) Francisco_Alvares Ermita_de_San_Telmo_(Puerto_de_la_Cruz) FC_Boavista_(Praia) El_Maestro_(Doctor_Who) Espacio_Europeo_de_Libertad,_Seguridad_y_Justicia El_Diablo_era_mujer Estratosferico Estación_de_Placa_de_Sants F_Y_R_O_M Euphorbia_frickiana El_ventilador Fljotsdalsherað

html map