Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Yúsuf_II Vidas_de_los_personajes_literarios_y_cientificos_mas_eminentes Yo_soy_(álbum_de_Américo) Agencia_Internacional_de_la_Energía_Atómica Clave_Única_de_Registro_de_Población Convair_CV-990 Vamos_a_soñar_por_el_amor Conozcamos_a_nuestra_patria Comando_de_Asistencia_Militar_en_Vietnam_-_Grupo_de_Estudios_y_Observaciones Aeropuerto_internacional_de_dzaoudzi_pamandzi Viviana_Rivasplata Acusación_constitucional Yana_Churikova Al-Yumhuriyya_al-Yazaiiriyya_ad-Dīmuqraţiyya_ash-Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tažžayrit_Republique_algérienne_démocratique_et_populaire Yanna_Hadatty Whatever_Happened,_Happened Acebu Condado_de_tyler Chemenot Circus_cyaneus Chéhéry Comunidad_de_aglomeracion_de_Toulon_Provence_Mediterráneo Verbásculo Ablación_genital_femenina Ciudadela_de_maguncia Colocasia_violacea Compañia_Chilena_de_Electricidad_Limitada Voltaic Club_sportif_toulonnais_(basket_ball) Vladimir_Beloúsov Columbus_Ohio_reunión_para_las_derechas_de_los_inmigrantes_2006_03_26 Vitoria_FC_Setubal William_Black_House-SDM-W-12_Locus_A_(CA-SDI-4669) Vía_de_San_Jerónimo_Doctor Chromis_punctipinnis Van_Lennep Vía_Alterna_(banda) Cinchona_calisaya_var_ledgeriana Contraloria_General_de_la_Republica_de_Chile Ven_conmigo_(solamente_tu) Wontón Vitamina_B4 Aeropuerto_de_El_Arish Aguja_lomiblanca Cis_discolor Cofradía_de_Nuestra_Senora_de_la_Soledad Club_Deportivo_Toluca_(España) WP:RIHANNA Claudius_Lysias Acidos_grasos_omega-6 Condado_de_Penón_de_la_Vega Adidas_Cafusa Zorro_de_Blanford Contraband_(película_de_2012) Concejala

html map