Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Fumetto_nero Municipio_de_Haugen_(condado_de_Aitkin,_Minnesota) Ines_de_Montferrato Rhododendron_tsusiophyllum Utoeya Fuerzas_de_operaciones_especiales_de_los_estados_unidos Rojkind_arquitectos Rosa_Delia_Cota_Montaño Globo_de_Oro_al_mejor_guión Municipalidad_de_Smiltenes Glockenspiel Retar Galera_(musica) Rio_Seta Municipio_de_Garfield_(condado_de_Ottawa,_Kansas) Gliese_211 Retrato_del_Marqués_de_San_Adrian Municipio_Santa_Ana_Yareni_(Oaxaca) Rubén_Ontiveros Universidad_de_Tokio Fujiwara_no_Shunzei_no_Musume Gacetas_de_Literatura_de_México,_Puebla Richard_Porta Rotundabaloghia_haradai Municipio_de_Stillwater Ricardo_Trigueros_de_León Municipio_de_Center_(condado_de_Rice,_Kansas) Universidad_John_Hopkins Galium_tricorne_var._laeve Táňa_Fischerová VII_Conde_de_Lemos SGS_Thomson Ricky_Skaggs Roberto_Roldán Revolucion_evolucionista Gabriel_Novillo Giambattista_Bodoni Tseng Iglesia_reformada_en_Hungría Turdus_libonyanus Reproductor_de_vídeo_digital Universidad_de_Nueva_York Un_terceto_peculiar Gastronomia_castellana GGMPU Rob_Edwards Ronald_Sobieszczyk Gatteville_le_Phare Ruta_Jacobea_de_Madrid Rin_Asami Ruiz_(Lopez),H_&_Pavón,_J Urus_(Gerona) Gibson_Alba Reneé_Morón U.V.

html map