Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Sesga Saint_Jeoire_en_Faucigny Trafo Seleccion_nacional_de_fútbol_de_Alemania Serna_(desambiguacion) Terror_And_Hubris Stenosolenium Syphomeris Spastica_zonata Scirpus_spathaceus Square_Co_Ltd. Spoliarium Tratamiento_juridico_del_aborto Síndrome_oligofrenico Saint_Andeol_de-Vals Sistar Torteval-Quesnay Terapia_electroconvulsiva San_Jaime_dels_Domenys Saint_Bonnet_de_Rochefort Skybus_Metro Sebastián_Eyzaguirre Samna Sanguinuelo_florido Sinagoga_de_la_Comunidad_Israelita_de_Uruguay Sancho_de_Rosellón_y_Cerdaña Taxonomia_de_los_mamíferos Sune_Rose_Wagner Televisión_Nacional_de_Chile_Red_Atacama Teología_historica Santa_Rosa_(Bolívar) Salcedo_(San_Martiño) The_Conqueror Sanctius Señorita_Boyaca Sandhausen Topillo_de_las_Orcadas Toché Teri_Bauer Sjælland San_Pedro_de_Tállara Serabi Trampa_de_Amor San_Millan_de_Yécora_(La_Rioja) Total Saint-Andre-d'Hebertot Steven_J_Sasson Tomoxia_latenotata Terremoto_de_La_Rioja_de_1977 Talk_Show_(película) Toston_asado Sebastian_de_Jesus_Sillero Tommy_Barón Saint_Sulpice_de_Cognac Siglo_CI

html map