Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Microtus_thomasi Martínez_Tornel Presion_solar Metagonyleptes_pectinige Qassam Goleta_Adolfo Meiosis_II Love_Is_on_the_Move Pulau_Pinang Masticación Louise_/_Louiza Madhavacarya Meilichius_klapperichi Reaccion_pericíclica Golán Los_100_vídeos_más_MTV Medallero_de_los_Juegos_Olímpicos_de_Lake_Placid_1980 Metales_alcalinos Los_libros_de_CO&CO Radiacion_lumínica Primero_de_septiembre Mecano_(álbum) Goniopholis Puchuncaví Lychnophora Rainbow_(álbum_de_Ayumi_Hamasaki) Manga_Khan Publio_de_malta Marca_Canon Línea_26_B_(San_Juan) Línea_64_(Córdoba) Reeva_Steenkamp Gomphrena_grisea Raión_de_Pershotravnevyi Ramal_E_de_la_línea_Verde Quily Ramal_del_Puerto_de_Aveiro Puebla_de_Alfindén Región_Norte_(Burkina_Faso) Los_Orrios Manuel_Alonso_Martinez Mauritia_(Continente) Presión_sanguinea Luperodes_melanocephalus Puente_cerca_de_Limyra Primera_Division_de_España_1944/45 Mantaray Premios_India_Catalina_2006_(televisión) Manuel_Derqui Provincia_de_Baja_Silesia Michael_A._Spencer Marco_I_Sanudo Manorina_alborotadiza Microrregion_de_Irece Límite_de_Shockley–Queisser

html map