Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Aaron_Wells_Peirsol Vladímir_Serguéievich_Soloviov Condado_de_Lawrence_(Pensilvania) Acheux-en-Vimeu Aeranthus Colonial_Cousins XHDL-FM Cisteil A_Public_Affair_(album) World_Meteorological_Organization Vladimir_Ippolitovic_Litvinov Charles_de_Beaumont,_chevalier_d'Eon Vatnsoyrar Valdecañas Vava_(programa_de_radio) White_River_(Wisconsin) Vuelo_7_de_LOT Comarca_Mancha_Jucar_Centro Aepyprymnus_rufescens Vino_de_los_Estados_Unidos Winnick Acronychia_pauciflora Vic_Armstrong Adel_Bagrou Vregny Conferencia_sur_de_liderazgo_cristiano Valor_tiempo_del_dinero YB-10 Chrisye Vale_da_Porca Conomorphus_pilosus Viktor_Afanasiev Voltios Complejo_Aconcagua Agiotador China_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Salt_Lake_City_2002 Ciudad_de_las_artes_y_las_ciencias Coelorinchus_kermadecus Abrotanellinae Vitra_Design_Museum Vila-sacra Aiao Closteroviridae Virginia_Patterson_Hensley Aire_(elemento) Coextrusión Zuilen Civilización_de_Caral-Supe Chromis_cyanea Comité_de_Bioética_de_España Compania_de_la_Bahía_de_Hudson Conger_conger Zhang_Wenyue Cono_(celula) Accidente_del_avión_español_en_Turquia_(2003)

html map