Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Angelica_(pueblo) Antonio_José_Ruiz_de_Padron Gómez_León Miltiades_Gouskos Avenida_de_la_República_Argentina Homicidio_doloso Avenida_de_la_Ciudad_de_Barcelona Hielo_Azul Arroyo_Baru_(Entre_Rios) Atmosfera_de_un_cuerpo_celeste Grêmio_de_Porto_Alegre Grupo_Komotu Argenton_les_Vallées Arancha_de_Benito Muhammad_ibn_Mūsa_al_Ḵwarizmi Heliocereus Guerra_de_los_Diez_Anos_(1868-1878) Arenaria_incrassata Gurmukhis Hydra_Technologies_de_México Muk Ankarapithecus_meteai Apertura_2012_Nicaragua Modelado_(diseno_gráfico) Motin_palestino_de_1929 Hotel_Boca_Juniors Mohamed_Mahmoud_Ould_Louly Hidracidos-Nomenclatura Aston_Martin_Rapide Huautli Hereford_(desambiguacion) Helictotrichon_sedenense Ministerio_de_Planificacion_Federal,_Inversion_publica_y_Servicios Historia_del_cristianismo Mowgli Arraya_Maestu_(Álava) Aotus_sp Autorite_de_developpement_integre_de_la_région_du_Liptako_Gourma Miriam_Gössner Henrique_de_meneses Antonio_José_López_Castillo Mitologia_yoruba Herman_de_Alaska Hanukkah_gelt Andriy_Bal Henry_Conover Homestead_(Iowa) Anna_Ricci_i_Giraudo Auto_a_escala Hydrophiidae Avispon_verde Auricularia_auricula_judae Avinger_(Texas) Hyssopus_beugesiacus Arrondissement_de_Blois

html map