Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Chitry_les-Mines Christopher_Roy_Fraser-Jenkins Chocolate_(canción_de_Kylie_Minogue) Veckersviller Volcánico Willy_Rozier Aeropuerto_Daniel_Jurkic Al-Wahda_(Abu_Dabi) Viche Christiane_Soeder Consejo_Consultivo_de_Castilla_y_Leon Ventura_Pérez_Mariño Clytra_burmensis Viver_i_serrateix Varanus_bitatawa Acido_Aspártico Charo_Reina Wangerinia Agustín_Orrequia Valencia_fc Chibichibi Condado_de_Thayer_(Nebraska) Zloty_polaco Adolfo_Mejía_Navarro Coelorinchus_ventrilux Charlot_musico_ambulante_/_El_vagabundo Villavellid_(Valladolid) Viejos_Bolcheviques Cicindélidos Academia_Manuel_Suquilandia_Sporting_Club Ciudad_de_Santa_Fe Aaroniero_arruruerie Virgen_María_(El_Greco) Accept_(banda) Acampe_ochracea Y_donde_esta_el_piloto Christian_de_Chergé Conflans_sur_Lanterne Compañías_aereas_de_bajo_coste Claudio_Sánchez_Albornoz_y_Menduina Chauchigny Comarca_de_Aviles Cofradia_del_Santo_Sepulcro_y_Santisimo_Cristo_del_Consuelo Aconitum_napellus_f._albidum Valle_de_la_bekaa Comanderia Condado_de_Hitchcock_(Nebraska) Chevrolet_Chevy_Malibu Vicariato_Apostólico_de_San_Francisco_Javier Adriana_Vega Chimata-no-kami Cis_victoriensis Acasto Vaughan_Lewis Will_Blalock

html map