Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Quechua_boliviano Manuel_Roda_y_Arrieta,_marqués_de_Roda_y_Arrieta Manu_Sanchez_(humorista) Llanten_de_arena Maunabo_(Maunabo) Pouteria_taiensis Ludisia Madrugada_(banda) Mellott_(Indiana) Presidente_de_Bosnia-Herzegovina María_Barranco Lukas_Papadimos Put_Your_Hearts_Up Marcusenius_moorii Metilisopropilcetona Granatela_de_pecho_rosado Los_Gatos_Salvajes Maria_Fernanda_Campo Mientras_Nueva_York_duerme Masajista Malpais_de_Rasca Redondilla_(poesía) R_G._B. Los_Valores_de_la_Familia_Addams Primera_división_de_El_Salvador_(futbol) Live_From_Sydney_To_Vegas Maussane_les_Alpilles Llanero Michel_Teló_de_Nereira Primera_División_de_Serbia_y_Montenegro Matilde_Svatetz Pueblo_igbo Marcos_de_Torres_y_Rueda Lover_of_Life_Singer_of_Songs_—_The_Very_Best_of_Freddie_Mercury_Solo Rabbit_Heart_(Raise_It_Up) R_F_A. Pueblo_Mopan Maria_Grazia_Lombardi Mathilde_Seigner Pretty_Persuasion Los_Angeles_Toros Rashidi_Mfaume_Kawawa Radar_PESA Raul_Gañán_Bermúdez Premio_Terenci_Moix_de_Narrativa_Gay_y_Lesbica_Fundación_Arena Puerto_Natales_(Chile) Region_Central_de_Sao_Paulo Psyllidae Ma_che_vi_fece_o_stelle..._Sperai_vicino_il_lido Rebekah_Staton Mancomunidad_del_Rio_Dílar Pétionville Praecereus_saxicola Medicina_tradicional_mongola Real_Pontificia,_Antiquísima,_Ilustre_y_Penitencial_Cofradía_del_Senor_Atado_a_la_Columna_y_Ntra_Sra_de_la_Fraternidad_en_el_Mayor_Dolor

html map