Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bernardo_Bonavia_y_Henriquez Barbus_canis Camion_banera Beccadelli Boquitas_Pintadas_(novela) Beaux_Arts Bahama_(Carolina_del_Norte) Challenger_de_Tanger_2013 Canton_de_Coulonges-sur-l'Autize Capestang Cedros_(Horta) Caceres_(Antioquia) Campeonato_Europeo_de_Balonmano_2006 Canto_tiroles Cardonera Cemento_portland Biblia_hebraica Blackwells_Mills_(Nueva_Jersey) Capilla_de_Siton Biogeografico Basílica_de_San_Francisco_de_Paula Balón Buscando_desesperadamente_a_Susan Calle_138-Grand_Concourse_(linea_de_la_Avenida_Jerome) Banco_de_la_republica_oriental_del_uruguay Caustica_(óptica) Biron_(Pirineos_Atlánticos) Brujeria_en_rari Campeonato_de_Wimbledon_1880 CA-12_Boomerang Campana_presidencial_de_Hillary_Clinton_de_2008 Celone Campeonato_Europeo_de_Bádminton_de_1976 Belgrano_Rawson Barrio_de_La_Verneda Año_288_adC Bring_It_On:_Again Batalla_de_arapey Chantenay-Saint-Imbert Bart-Mangled_Banner Caudies-de-Fenouillèdes Ceca_de_Turiaso Candido_el_Tebano C._S._A. Calumnia_de_sangre Brassolaelia Bretaña_(nombre) Caumont_(Ariège) Carlos_Alejandro_de_Sajonia_Weimar_Eisenach Base_presidente_eduardo_frei_montalva Beat_em-up Celula_dendritica_folicular Begoña_Palacios Canton_de_Saint_Estève Butch_Patrick

html map