Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Monolepta_yama Gurgesiella_dorsalifera Hopia Miroku Iberico Monolepta_atrimarginata Antoni_Tapies Aratinga_testadorada Historia_militar_de_Francia Mukurru Idioma_kanum Atanatar_II Minnie_Maddern_Fiske Hijos_de_la_anarquia Arturo_Garcia-Tizon Hyla_andersonii H_kayne Herencia_maldita_(Colombia) Hemipeplus_nuciferae Astyanax_brevirhinus Idioma_quekchí Arte_romanico_de_Aragon Andres_Lopez_Polanco Analgesicos Hibiscus_vitifolius Mision_Salesiana_(Río_Grande) Aster_elegans Miu_Kurosaki Monte_Rosalía Montreal_West Autosegregacion Miniatura_(rosa) Muhammed_vii_de_granada Guía_Asímov_para_la_Biblia Ascurra IV_concilio_de_Letran Mount_Vernon_(Indiana) Here_Comes_Your_Man Morcilla_de_burgos Hipertensión_(desambiguación) Henry_B_Eyring Hycleus_semifenestrata Mortadelo_y_Filemon_-_La_ruta_del_yerbajo Grupo_de_Islas_Sir_Edward_Pellew Apus_affinis Armenia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Vancouver_2010 Héctor_Gonzalez_Pérez_de_Villar_periodista_valenciano Arterivirus Aventura_Mall Antonio_Morales_de_las_Heras IS_IS Hero_of_the_Day Hemiblabera_brunneri Avenida_Principes_de_España Argomilla_(Cantabria)

html map