Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Villa_Santa_Cruz_del_Lago Chinese_Television_System Wyomingopteryx Verbenas_populares Xerochlamys Vándalo_Salvaje Colegiata_de_Santa_María_(Roncesvalles) Vera_Kohnova Adobe_After_Effects Conexión_ferroviaria_con_el_Aeropuerto_de_Bilbao Condado_de_guadiana Comunidad_Autónoma_de_España Vicente_Martín_Sánchez Actoplanes_ridleyi Young_Guns Aeropuerto_de_Benarés Wasserauen Charles_Street_House_at_No._131 Visiedo_(Teruel) Abramites Aeropuerto_Internacional_Minneapolis-Saint_Paul Clawson_(Michigan) Alcala_la_real Chateauneuf_(Côte-d'Or) Villa_1-11-14 Charles_W._Fairbanks Colonia_General_Roca World_library_of_folk_and_primitive_music_vol_8:_France William_Pirrie Yıldız Comision_de_Box_y_Lucha_Libre_de_México_D.F. Zhytomyr Valle_Alegre Viviers-les-Montagnes Abierto_de_australia_2007_cuadro_dobles_femenino Yale_University Yunnan Wiwilí_de_Jinotega Zitorađa Codigo_Emprende Warreella Yakult_Swallows Circolo_Sportivo_Italiano Xiphophorus_signum Claus_von_Amsberg Veremundo_de_Irache Coba_Coba Contra_la_la_ley_de_la_gravedad_(disco) Chueca_(Toledo) Congreso_de_Suresnes Abierto_de_los_Estados_Unidos_2006 Wes_Borland Cirsium_syriacum Veikko_Antero_Koskenniemi Comision_Islámica_de_España

html map