Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Brüno Buhl_(Minnesota) Carabus_striolatus Baht Campeonato_Mundial_de_Voleibol_Femenino_Sub-20_de_2009 Carlos_Chaurand Canton_de_Toulouse_3 Benjamin_Cardozo Barbaraella_mainae Bandana_(tela_para_la_cabeza) Barranco_Oscuro Banderas_de_Suramerica Castillo_de_Aljofra Bloqueo_eléctrico_manual Boleslao_III Bob_y_margaret Castellano_boliviano Campo_plano Bota_de_Oro_1990–91 Burseráceas Blacksmith_Institute Bocal_de_Fontellas Café_del_Mar Biblioteca_de_la_UdeA Barosma_eckloniana Bandera_de_la_argentina Breaking_Out_Is_Hard_to_Do Bernardo_Larrain Bello_I_de_Carcasona Castas_del_hinduismo Bronaugh_(Misuri) Canton_de_Hirson Bill_McGill Batalla_de_mataquito Carex_atrata_f._castanea Cephaloleia_metallescens Centro_historico_de_Lima Briviesca_(Burgos) Batracomorfos Bahía_de_Augusta CRN Biofísica Basileuterus_rivularis Bolitoglossa_robusta Campynema CD_Tedeon_EF Capítulos_de_Oban_Star-Racers Bélman Batalla_de_nihriya Barrio_de_La_Overuela Chancla_Adilette CA_Newell's_Old_Boys Burning_Angel Cactarium Casa_Natal_de_Domingo_Faustino_Sarmiento

html map