Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Santa_Amalia_(Alhaurin_de_la_Torre) Tratado_de_Alaksandu Transito_entre_Jupiter_y_la_Luna_de_2013 Salmo_stomachicus Tephrocactus_turpinii Somatogyrus_nanus Tenis_de_mesa_en_los_Juegos_Paralímpicos_de_Tel_Aviv_1968 Televisión_en_España_en_1968 Stephanophorus_diadematus Schürzen Saw_Creek Tenor_comico Shichi_fukujin Spinostropheus Subhash_Kak Sequeiros Televenta Torroija Sheffield_Lake_(Ohio) TCPDF Sailly_lez_Lannoy Stixis Seamus_Costello Síndrome_de_Hallgren Samuel_Vanegas Saquisili_(cantón) Torre_de_Carasa Sydney,_Australia Serguéi_Serguéievich_Prokófiev Selección_de_futbol_de_Chad Schwarza Sofo_Niyaradze Seleccion_de_fútbol_de_Tuvá Savart_(unidad) Stenoodes_jeanneli Saint_Denis-du-Béhélan Taralea Senyal_de_Aragón Teresa_de_Portugal_reina_de_Leon Segunda_Cumbre_del_grupo_BRIC_2010 Squalogadus Trap_Muzik Safari_(navegador_web) Tiroide Sovietologia Sudur-Þingeyjarsýsla Savigny-sous-Faye Secretaría_de_Industria,_Comercio_y_PyME Statius_Muller Sting_in_the_tail Tlacotepec_de_Benito_Juárez Steve_Cochran San_Rafael_de_Escazú San_francisco_de_macaira Saxifraga_aprica

html map